Seminarul va începe în

Despre eveniment

Seminariile geo-spatial.org

Ediția cu numărul 36 a seminarilor geo-spatial.org va avea loc în data de 5 mai 2023, la Cluj-Napoca. Aceasta se va desfășura în format hibrid. La fel ca la edițiile anterioare, evenimentul din Cluj-Napoca va fi organizat în parteneriat cu Facultatea de Geografie din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Activitățile se vor desfășura sub formă de prezentări orale, prezentările detaliind modul în care aplicațiile open source sau datele deschise pot fi folosite în următoarele domenii:

  • - Analiza și manipularea datelor geospațiale;
  • - Servicii cartografice WEB;
  • - Cartografie;
  • - Cartografie istorică;
  • - Teledetecție;
  • - Standardizare în domeniul geospatial;
  • - Date libere.

și sub formă de seminarii practice, unde participanții vor învăța pas cu pas, folosind propriul laptop, cum să folosească aplicații software și să aplice tehnici de lucru specifice. Participanții în format fizic sunt așteptați la sediul din Str. Clinicilor 5-7, Cluj-Napoca, 400006 (Sala 43/Amfiteatru) a Facultății de Geografie - Universitatea Babeș-Bolyai. Participanții online vor putea urmări sesiunea de prezentări generale prin intermediul canalului nostru YouTube. Pentru seminariile practice se vor face aranjamente speciale ce vor fi anunțate înainte de eveniment. Pentru mai multe detalii tehnice vă invităm să studiați secțiunea Ghid.

Facultatea de Geografie - Universitatea Babeș-Bolyai

Cluj-Napoca

5 mai, 2023

09:00 – 18:00
50 de locuri în regim teleconferință! Locuri nelimitate pentru live-streaming.

14 prezentări și 2 seminarii practice

Nu le ratați!

Program

Seminariile geo-spatial.org Cluj-Napoca 2023

Deschidererea oficială a celei de a 36-a ediție a seminarului "Soluții libere open source pentru prelucrarea și reprezentarea datelor geospațiale".

Prezentarea generală a proiectului geo-spatial.org și a planurilor de reinventare.

EFOR a analizat datele legate de implementarea PNDL și a programului Anghel Saligny și a realizat mai multe hărți interactive care arată alocările și stadiul implementării pe localitate, conținând inclusiv informații despre culoarea politică a primarului sau președintelui consiliului județean. Analizele și hărțile sunt disponibile la https://expertforum.ro/investitii-locale.

Prezentare statistici și grafice culese din datele publice de la Ministerul Sănătății prin Mecanismul de Feedback al Pacientului.

Poate că tocmai a avut loc un nou cutremur pe teritoriul României și vrei să afli informații despre el. Unde le poți găsi? Ce date deschise există și în ce format? Cum le poți vizualiza și reprezenta în soluții open-source, pentru a înțelege seismicitatea zonei, nivelul de hazard și risc seismic? În cadrul acestei prezentări vei afla răspunsuri la aceste întrebări, în special în contextul în care Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, în calitate și de coordonator al Proiectului SETTING dar și participant în cadrul European Plate Observing System (EPOS), pune la punct mai multe soluții pentru diseminarea mai eficientă a datelor despre cutremure. În cadrul prezentării vom evidenția un studiu de caz concret, pentru secvența recentă de cutremure din zona Gorj (februarie-aprilie 2023).

Pauză de cafea

Prezentarea notiunii de cadastru, prezentarea intrumentelor de culegere a datelor (statie toata, aparatura GNSS, DRONA), prezentarea soft pentru prelucrarea datelor, prezentarea proiectiei STEREO 70, prezentarea metodelor de culegerea a datelor cu ajutorul instrumentelor de masurarea, prelucrarea si in final rezulatul obtinut. Urmaresc sa aduc in atentia studentilor posibilitatea ca un geograf sa poata lucra si in cadastru, deschiderea orizonturilor dupa terminarea facultatii spre acest domeniu.

O analiză comparativă între aplicațiile QField și Mergin Maps și pașii necesari implementării infrastructurii în vederea colectării cu ușurință a datelor din teren folosind dispozitive mobile și partajarea acestora cu întreaga echipă.

Se vor prezenta unele din caracteristicile cheie prin care platforma QGIS reprezintă sistemul GIS de ales.

Pauză de cafea

ILIAD - Digital Twin of the Ocean, proiect finanțat prin programul H2020, se bazează pe rezultatele obținute în peste două decenii de investiții în politici și infrastructură pentru economia albastră. ILIAD exploatează noi date provenite din multiple surse de Observare a Pământului prin utilizarea de infrastructuri IT avansate (cloud computing, BIG DATA, HPC, rețele sociale etc.). Pentru a promova aplicații adiționale, prin ILIAD se va dezvolta un Marketplace dedicat aplicațiilor și serviciilor din domeniul Geoștiințelor.

Această lucrare prezintă tehnologiile libere utilizabile pentru crearea unui cub de date Sentinel-2. Prezentare se concentrează asupra unor tehnologii precum XArray, RioXArray, STAC, PySTAC, StackSTAC, COG (Cloud Optimised GeoTiff). Totodată, în această lucrare prezentăm o arhivă realizată de Universitatea de Vest din Timișoara împreună cu Agenția Spațială Română, arhivă compatibilă cu tehnologiile prezentate.

În 2017, prezentam o inițiativă in-house care să ofere puțină claritate ecosistemului soluțiilor geospațiale open source. 8 ani mai târziu, cu susținerea Agenției Spațiale Europene, vă prezentăm OSS4gEO - un efort concentrat, parte a unei inițiative mai mari, de dezvoltare a unei platforme deschise, interactive și intuitive, care să ofere o vedere de ansamblu constant actualizată, cuprinzătoare a infrastructurii dinamice digitale open source pentru stocarea, procesarea și vizualizarea datelor geospațiale. OSS4gEO este conceput ca un repository care funcționează ca un catalog extins de metadate, populat de către comunitate, precum și ca un instrument pentru calculul indicatorilor, analiza statistică a ecosistemului și raportare.

Pauză de cafea

Transparența apei poate servi ca un indicator al stării trofice al unui corp de apă. Adâncimea Secchi este cea mai cunoscută și îndelung utilizată măsurătoare pentru a studia transparența apei și se bazează pe principiile de atenuare a luminii în coloana de apă. Pentru a obține o imagine coerentă asupra evoluției temporale și spațiale transparenței in nord vestul Mării Negre a fost realizată o bază de date cu peste 5000 de măsurători in-situ ale adâncimii Secchi (1960-2015). Acestea se presupune a avea o extindere și o distribuție temporală consitentă și uniformă, sa acopere areale cât mai extinse din zona de interes, iar valorile măsurate să surprindă situații cât mai diverse. În cadrul acestei prezentări ne propunem să arătăm care provocările ce pot apărea atunci când realizăm o analiză spatio temporală a adâncimii Secchi utilizând această bază de date eterogenă.

Platforma națională de adaptare la schimbările climatice, RO-ADAPT, este un instrument inovator pentru fundamentarea politicilor și strategiei naționale privind schimbările climatice, precum şi a celor sectoriale pe direcția de acțiune adaptarea la schimbările climatice. Platforma oferă un mediu virtual de lucru cu acces la: O bază de date actualizată în timp real cu date climatice și non-climatice, accesibilă prin intermediul unor servicii standardizate/API-uri (ex: OpenSearch, CSW, WMS, WCS, WFS); Un hartă interactivă, cu interfață intuitivă, bilingvă (română și engleză), care să permite explorarea interactivă a seturilor de date publicate pe platformă; Un geoportal avansat, cu funcționalități GIS avansate de analiză și vizualizare a datelor;

Pauză de masă

Sistemele informatice geografice (GIS) au devenit o unealtă esențială pentru geografi și alte profesii din domeniile care necesită analiză spațială. În acest seminar, vom prezenta extragerea datelor OpenStreetMap pentru analiza spațială folosind software-ul QGIS. În cadrul seminarului, vom folosi QGIS pentru a extrage și filtra date OpenStreetMap. Vom folosi identificarea zonelor verzi și de agrement în Cluj Napoca, România, ca studiu de caz. Seminarul va fi împărțit în trei părți: prima parte se va concentra pe structura și pregătirea datelor, unde vă vom arăta cum să importați datele OpenStreetMap în QGIS și să efectuați curățarea de bază a datelor. În partea a doua, vom demonstra modul în care puteți filtra, extrage și analiza datele de interes pentru studiul de caz. În cele din urmă, în partea a treia, vom discuta rezultatele analizei și implicațiile acestora precum și funcționalități suplimentare. La sfârșitul workshop-ului interactiv, veți fi dobândit o înțelegere mai bună a metodologiei GIS și a aplicațiilor sale în analiza spațială folosind datele OpenStreetMap și QGIS.

Se vor prezenta unele din caracteristicile cheie prin care platforma QGIS reprezintă sistemul GIS de ales

După încheierea programului oficial, planificăm o întîlnire într-un cadru informal pentru a da șansa participanților să se cunoască și să interacționeze. Am organizat astfel de evenimente cu ocazia fiecărei sesiuni fizice a seminariilor geo-spatial.org. E cazul să ne amintim cum era înainte de pandemie. Cine participă pentru prima dată trebuie să știe că nu este vorba de ceva pretențios. Este doar un pretext pentru a ne cunoaște și discuta într-o atmosferă relaxată (berea va ajuta cu siguranță la partea de relaxare). Întîlnirea va avea loc într-o locație ce va fi comunicată ulterior

Cine sunt autorii prezentărilor?

Seminariile geo-spatial.org Cluj-Napoca 2023

Tudor Bărăscu

Carmen-Cornelia Bem

Octavian Borcan

Marius Budileanu

Sorin Constantin

Vasile Crăciunescu

Matei Domnița

Alexandru Dumitrescu

Raluca Hașu

Codrina Ilie

Florin Iosub

Titus Man

Alexandru Munteanu

Marian Neagul

Ion Nedelcu

Alexandru-Sabin Nicula

Septimius Pârvu

Ioan Rus

Ionuț Șerban

Dragoș Tătaru

Dragoș Toma-Dănilă

Daniel Urdă

Dragoș Vana

Înregistrare

Seminariile geo-spatial.org Cluj-Napoca 2023

Perioda de înregistrare s-a încheiat!

Ghid participanți

Seminariile geo-spatial.org Cluj-Napoca 2023

Interacțiune:

  • Participanții care au întrebări pentru prezentatori sunt încurajați să le scrie din timpul prezentării pe slido (cod #3542303) și să nu aștepte finalul prezentării. De asemenea, vom monitoriza și comentariile făcute prin intermediul canalului YouTube și vom încerca să răspundem și la acelea.

Transmisiune live:

  • Echipa geo-spatial.org este la a șaptea experiență în transmiterea live a unui seminar. Nu folosim echipamente profesioniste și nu avem profesioniști audio/video în echipa de voluntari. Deși depunem toate eforturile, nu putem garanta că nu vor apărea probleme tehnice. Putem doar asigura participanții că vom face totul pentru a avea soluții de backup și pentru a remedia în cel mai scurt timp orice problemă. Încurajăm participanții să semnaleze toate problemele folosind zona de comentarii de pe platforma Youtube, la adresa de email contact@geo-spatial.org sau pe canalul Slack;
  • Din testele noastre, transmisiunea va avea un delay de aproximativ 30-40 de secunde.

Seminarii practice:

  • Participanții sunt încurajați să vină cu propriul laptop (participanţii care nu deţin un laptop personal se vor grupa cu cei care au).
  • Cei care, dintr-un motiv sau altul, nu vor mai putea participa sunt rugați să contacteze imediat organizatorii pentru a comunica acest aspect, locurile fiind limitate.

Contact

Pentru întrebări și sugestii ne puteți scrie pe e-mail, lista de discuții sau pe canalul Slack.